Tábla elhelyezése, alap játékok

Vettél egy táblát. Eddig rendben is van, de itt az ideje, hogy profikhoz méltóan helyezd el az őt megillető helyre, illetve magasságba! Ehhez találsz alább egy rövid útmutatót.

A darts tábla már csak olyan, hogy szeret jó helyen lenni. Ha a lentebb látható elfogadott és szabályos elhelyezést követed, akkor tudod meg igazán, mi is az a darts sport. Hidd el, egészen más lesz rá dobálni, mintha csak letámasztod az otthoni fotelbe és a TV elől próbálgatod eltalálni. Hol a TV-t, hol a fotelt. 🙂

Ha a tábla a helyére került, akkor jöhet is a játék! Mik az alapvető szabályok?

  • Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie (Ha nem szeretnéd összefirkálni a padlót, szerezz be speciális dobóvonal jelző matricát!).
  • Minden körben három nyilat dobsz el.
  • Csak az a nyíl számít, ami a pontok számításakor a táblában van. Ha a nyíl nem ér el a tábláig, vagy kiesik belőle, nem érvényes, tehát nem jár utána pont. A kiesett nyilat nem dobjuk újra.

Alapvetően két játékot illik megtanulni. Mindkettő izgalmas és a kezdőktől a világbajnokságig mindenki ezeket dobálja.

301 / 501

A nevében is benne van. 301 vagy 501 pontról indulsz, és minél nagyobb értékű dobásokkal megpróbálsz a lehető leggyorsabban eljutni nulláig. 3 nyilat dobsz, utána jön a következő játékos. A vérprofik úgy játszanak, hogy nem ér túldobni a nullát, pontosan annyinak kell lennie. Ha többet dobsz, akkor a következő körben az előző köri pontszámról indulsz újra. Tehát ha az utolsó körben 34 pontod volt, de 42-t dobtál, akkor a következő körben ismét 34 pontról jössz. Ja, és a nullához csak és kizárólag “duplával” lehet megérkezni. Mi az a dupla? Nézd meg ezt a kis ábrát!

Szimpla BULL értéke 25
Dupla BULL 50

Cricket

Sok variációja van, de mint sok másból, ebből is a legegyszerűbb a legjobb. A lényege, hogy csak a tábla bizonyos szektorai (15, 16, 17, 18, 19, 20, BULL) játszanak. Ezekből kell hármat-hármat összegyűjteni. A szimpla szektor egy, a dupla kettő, a tripla pedig három pontot ér. Így egyetlen nyíllal ki tudod dobni pl. a 20-as mezőt.  Az nyer, akinek a leggyorsabban megvan az összes. Segítségnek itt egy krikett táblázat pdf formátumban, amit a képre kattintva egyszerűen kinyomtathatsz és már húzgálhatjátok is az ikszeket! Természetesen amit letöltesz, az nincs összefirkálva. 🙂

Jó játékot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 5 =