Egy darts nyíl felépítése

Mennyire ismered a nyilaidat? Miből állnak, hogyan épülnek fel? Milyen alakú, méretű, textúrájú tollak vannak? Milyen hosszúságúak a szárak és mi a pontos elnevezésük? Milyen anyagból lehet egy test? Milyen hegye van a nyiladnak? Soft vagy steel? Te tudod ezekre a kérdésekre a válaszokat?

A fenti ábrán egy steel nyíl felépítését láthatod. Hegy, test (törzs, hordó), szár és toll. Minden steel, illetve soft nyíl ezekből a részekből épül fel. Ha az egyik hiányzik, nincs játék.

Kezdjük a legfontosabbal, a testtel! A steel nyilaknál a hegy fix, azt csak egy speciális eszközzel lehet cserélni. A soft nyilak esetében a hegyet egy menetbe kell csavarni, így bármikor ki tudjuk cserélni akár műanyagra, akár fémre. A soft készletekkel tehát tudunk növényi rost alapú (steel) és műanyag (soft) táblára is dobni.

A test maga rendkívül sokféle lehet. Alapvetően két típust különböztetünk meg, ez a knurled és a ringed. A knurled “recés” felületű, a ringed pedig sima, gyűrűkből álló. A barázdáltak jobban tapadnak a kézhez, biztosabb a fogásuk. Hogy melyik a jobb? Ezt nem lehet megmondani, ugyanis mindenkinek más áll kézre.

A test lehet rézből, vagy nikkel-wolfram ötvözetből. Ez a két típus a legelterjedtebb. A wolfram ötvözetből készült nyilak előnye, hogy az anyag nehézségéből adódóan sokkal kecsesebb testeket is ki tudnak alakítani belőle. A vékonyabb nyilakat közelebb tudjuk dobni egymáshoz, nagyobb az esélye annak, hogy például három triplát dobunk egymás mellé.

Hogy kihez milyen súlyú készlet illik, az szintén teljesen egyén függő. A soft nyilak általában 14 és 18 gramm között mozognak, egy steel nyíl viszont a legtöbb esetben 18 grammtól kezdődik, és 40-45 grammnál végződik. A nehezebb nyíl előnye, hogy magabiztosabban lehet dobni vele, de persze ez sem mindenkire igaz. A legjobb, ha minél több féle nyilat ki tudsz próbálni, pár dobás után ki lehet sakkozni, hogy melyik esik neked a legjobban kézre. Az átlag 20 – 22 grammos nyilakkal dob.

Haladjunk tovább, jöhet a szár! Short, midi és medium. Ez a három méret a legnépszerűbb. Ezeken kívül néhány típusból létezik extra rövid, és hosszú kivitel is, de ezeket a méreteket nagyon kevesen keresik. A short 34mm, a midi 42mm, a medium pedig 48mm körül mozog általában (az egyes típusoknál és gyártóknál 1-2 mm-es eltérések lehetnek). A szár elsősorban a becsapódási szöget határozza meg (karöltve a tollal), de felel például a nyíl súlyelosztásáért is. Vannak műanyagból és vannak alumíniumból készült szárak. Ezeken belül sok-sok különböző alakút találsz, ezekből szintén kísérletezgetések alkalmával jössz majd rá arra, hogy melyik illik a legjobban a te készletedhez. Sajnos sok esetben nem az lesz a legjobb választás, amelyik neked a legjobban tetszik. De a külcsín sokszor másodlagos tényező, a fő szempont az, hogy minél egyenletesebben tudj dobni. Ha a három nyilad teljesen más szögben érkezik a táblába, akkor inkább próbálkozz más szár-toll összeállítással!

Végezetül pedig van nekünk egy tollunk, ami a nyíl repülését segíti. Minél nagyobb a toll felülete, annál jobban lassítja a nyilaidat, stabilabb, biztosabb a dobás. Ezért szokták azt mondani, hogy a nagyobb súlyú nyilakhoz nagyobb felületű tollakat válasszunk. A három legelterjedtebb toll forma a standard, a slim (vékony) és a pear (csepp, körte alak). A legnagyobb felülete a standard tollaknak van, ezeket használják a legtöbben. Az alábbi ábrán a Harrows tollainak listáját és felületeinek méretét láthatod.

Reméljük sikerült egy kicsit eligazítani téged a nyilak világában! Sokan azt gondolják, hogy egy drágább készlettel azonnal jól játszanak majd, de ez egyáltalán nem törvényszerű. Aki komolyan gondolja a játékot és nem csak havi egyszer ugrik le a haverokkal dobálni, annak érdemes rögtön egy wolfram ötvözetből készült nyilat választani, amivel később akár profi szinten is megállja a helyét. Ha viszont csak néha-néha játszanál egyet, akkor lehet, hogy egy olcsóbb készlet is megteszi. Az olcsóbb nem jelenti azt, hogy az adott készlet rossz, csupán az alapanyag más, mint egy 10-15 ezres készletnél. Jó játékot!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + egy =