Mi az a becsapódási szög?

Aki már dobott el párszor darts nyilat, az tudja, hogy a célzás egyik legfontosabb eleme a repülési ív. Az eldobott nyíl ugyanis nem vízszintesen repül, hanem a kezed és a cél között egy bizonyos görbét rajzol le.Na, ezt a görbét tudod magadnak úgy beállítani, hogy a célzás a legtökéletesebb legyen. Ehhez persze rengeteg gyakorlás és nagyon sok kísérletezgetés kell. A lényeg a darts nyíl, a szár és a toll összhatásán, súlypontján és légellenállásán van. Függ még a dobási erődtől és a magasságodtól is.

 

A repülési pálya és a beesési szög több tényezőtől is függ. Ilyenek például:

A test alakja és súlya
Az, hogy hol fogod a testet
A dobás ereje, sebessége
A szár hossza, súlya, formája

 

A nyíl repülési görbéjét leginkább úgy tudod meghatározni, ha megfigyeled a táblába dobott nyíl állását. Milyen szöget zár be a táblában álló nyíl a vízszinteshez képest.

Ezt természetesen csak steel táblán tudod meghatározni, hiszen a soft nyilak (jó esetben) mindig vízszintesen állnak a műanyag táblában.

Ez a becsapódási szög átlagosan 10-60 fokig “egészséges”. Hogy neked melyik esik a leginkább kézre, azt leginkább teszteléssel tudod kitapasztalni. Próbálj ki minél több súlyú és méretű nyíl és szárkombinációt. A cél, hogy a 3 eldobott nyilad által bezárt szögek a lehető legközelebb legyenek egymáshoz.

Ha a nyilaid nagyon más szögeket zárnak be, akkor feltehetően valami nem stimmel. Pl. repülés közben a levegőben billeg a nyíl. Ilyenkor próbáld stabilizálni a repülést. Nagyobb toll segíthet, de ez a megoldás pl. a becsapódási szöget is növeli. Szintén stabilizáló lehet a hosszabb szár. Általános, hogy minél kisebb a toll, annál gyorsabb a nyíl. A nehezebb nyíl és szár pl. csökkentheti a becsapódási szöget.

Jó gyakorlást!

2 thoughts on “Mi az a becsapódási szög?

  1. Mi lehet az oka annak,hogy az én dobásaimnál a nyilak pont fordítva csapódnak be, (tehát egy kicsit felfelé mutatnak) ?

    1. Szia Ati! Ha jól értjük, akkor a kérdésed arra vonatkozik, hogy a nyilad orra áll feljebb a toll részénél. Egyik lehetséges ok, hogy nehéz a szár+toll összeállításod a test súlyához képest, így “farnehéz” a nyilad. Próbálj ki könnyebb szárat, pl. a Speedline-t. A másik, amit érdemes megfigyelned dobás közben, hogy hogyan repül a nyilad. Pl. ha repülés közben végig “orral felfelé” repül, akkor az is lehet, hogy az orrnehéz nyilat túl hátul fogod a dobás pillanatában. Az ideális az lenne, ha a teljes nyíl súlypontja egybeesik a fogás pontjával. Ha viszont maga a nyíl szépen repül, csak a becsapódáskor “ficcen le” a nyíl, akkor bizony vagy túl gyengén dobod a nyilat, vagy nagyon-nagyon könnyű a nyíl és nem tud rendesen beleállni a táblába. Remélem, segítettünk! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 1 =