Mi az a becsapódási szög?

Aki már dobott el párszor darts nyilat, az tudja, hogy a célzás egyik legfontosabb eleme a repülési ív. Az eldobott nyíl ugyanis nem vízszintesen repül, hanem a kezed és a cél között egy bizonyos görbét rajzol le.Na, ezt a görbét tudod magadnak úgy beállítani, hogy a célzás a legtökéletesebb legyen. Ehhez persze rengeteg gyakorlás és nagyon sok kísérletezgetés kell. A lényeg a darts nyíl, a szár és a toll összhatásán, súlypontján és légellenállásán van. Függ még a dobási erődtől és a magasságodtól is.

 

A repülési pálya és a beesési szög több tényezőtől is függ. Ilyenek például:

A test alakja és súlya
Az, hogy hol fogod a testet
A dobás ereje, sebessége
A szár hossza, súlya, formája

 

A nyíl repülési görbéjét leginkább úgy tudod meghatározni, ha megfigyeled a táblába dobott nyíl állását. Milyen szöget zár be a táblában álló nyíl a vízszinteshez képest.

Ezt természetesen csak steel táblán tudod meghatározni, hiszen a soft nyilak (jó esetben) mindig vízszintesen állnak a műanyag táblában.

Ez a becsapódási szög átlagosan 10-60 fokig “egészséges”. Hogy neked melyik esik a leginkább kézre, azt leginkább teszteléssel tudod kitapasztalni. Próbálj ki minél több súlyú és méretű nyíl és szárkombinációt. A cél, hogy a 3 eldobott nyilad által bezárt szögek a lehető legközelebb legyenek egymáshoz.

Ha a nyilaid nagyon más szögeket zárnak be, akkor feltehetően valami nem stimmel. Pl. repülés közben a levegőben billeg a nyíl. Ilyenkor próbáld stabilizálni a repülést. Nagyobb toll segíthet, de ez a megoldás pl. a becsapódási szöget is növeli. Szintén stabilizáló lehet a hosszabb szár. Általános, hogy minél kisebb a toll, annál gyorsabb a nyíl. A nehezebb nyíl és szár pl. csökkentheti a becsapódási szöget.

Jó gyakorlást!

5 thoughts on “Mi az a becsapódási szög?

 1. Mi lehet az oka annak,hogy az én dobásaimnál a nyilak pont fordítva csapódnak be, (tehát egy kicsit felfelé mutatnak) ?

  1. Szia Ati! Ha jól értjük, akkor a kérdésed arra vonatkozik, hogy a nyilad orra áll feljebb a toll részénél. Egyik lehetséges ok, hogy nehéz a szár+toll összeállításod a test súlyához képest, így “farnehéz” a nyilad. Próbálj ki könnyebb szárat, pl. a Speedline-t. A másik, amit érdemes megfigyelned dobás közben, hogy hogyan repül a nyilad. Pl. ha repülés közben végig “orral felfelé” repül, akkor az is lehet, hogy az orrnehéz nyilat túl hátul fogod a dobás pillanatában. Az ideális az lenne, ha a teljes nyíl súlypontja egybeesik a fogás pontjával. Ha viszont maga a nyíl szépen repül, csak a becsapódáskor “ficcen le” a nyíl, akkor bizony vagy túl gyengén dobod a nyilat, vagy nagyon-nagyon könnyű a nyíl és nem tud rendesen beleállni a táblába. Remélem, segítettünk! 🙂

 2. Üdv DartsPiac!

  Olyanban kérném a véleményeteket, hogy úgy éreztem fogást kell váltanom. Az ok pedig az mert, eddigi fogásom hátul fogós egy a test végén egy ujjam pedig a hegyen támaszt és sokszor volt olyan érzésem a hegyen lévő ujjammal lenyomom a nyilat dobás közben és lefele dobok illetve sokszor ez miatt rossz irányba terelem a nyilat. Ezt módosítottam úgy hogy, a hegyről levettem az ujjamat csak a testet támasztom a vége fele amolyan Peter Wright osan de közepes tempóba lendületbe dobok nem helyből másodperceket célozva. Ez a feltevésem beigazolódni is látszott, egy kicsit meg kellett szoknom az új fogást de javult az átlag és a dobásbiztonság duplák triplák dobása. A problémám viszont az hogy, a tábla felső szektoraiban sokszor az alsókban néha a nyilaim feneke gyakran felfele áll. 23 grammosnál volt ez leginkább most egy 26 grammost próbálok tesztelni. Unicorn Gripper medium szárakat használok (41 mm asszem) illetve standard tollakat. Mi lehet az oka? Elfárad a kezem vagy könnyű a nyíl esetleg nem megfelelő?

  Előre is köszönöm a választ!

  1. Kedves Kérdező!
   Dobás és technikai tanácsokat nem tudunk leírás alapján adni, mert a darts-ban minden apró részlet számít. Boltunkban szívesen adunk tanácsokat nyílválasztás esetén. Hasonló esetekben szoktuk javasolni még Facebook csoportunkat, melyet Darts Fórum néven talál meg a közösségi oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − 2 =